Kun haetaan yrityslainaa on tavallista, että lainatarjoajat tutkivat yrityksen ja mahdollisesti myös omistajan luottotietoja. Yleensä ei ole mitään syytä huoleen, koska se on alan standardi. On kuitenkin yleistä, että aiheesta herää monia kysymyksiä, minkä vuoksi vastaamme joihinkin näistä alla.
Suomen Asiakastieto Oy (https://www.asiakastieto.fi/web/fi/etusivu.html): Yksi markkinoiden vanhimmista ja vakiintuneimmista toimijoista. Useimmat lainantarjoajat käyttävät sitä hakiessaan erityyppisiä yksityisiä lainoja (luottokortteja, asuntolainoja jne.) ja takauksia, mutta myös yrityslainojen joukossa.
Bisnode (https://www.bisnode.fi/): On ehdottomasti suurin toimija luottotietoja käsittelevien yritysten joukossa. Tomii Suomessa sekä kansainvälisillä markkinoilla. Toimii samalla tavalla kuin muut toimijat, joilla on tietoa yrityksestä ja yksityishenkilöistä.
Luottotietoja voidaan toimittaa monista eri syistä, mutta ne tapahtuvat etenkin kahdessa tilanteessa: 1) kun aloitetaan uusi asiakassuhde ja 2) kun rahoitusta myönnetään.
Monille yrityksille on tavallista laatia luottotietoraportti asiakkaasta ennen liikesuhteen aloittamista. Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että he haluat välttää asiakkaita, joilla on suuri riski siitä, että he eivät pysty maksamaan palvelusta. Tämä tapahtuu yleensä, kun maksu tuotteesta tai palvelusta on tehty ja se on toimitettu (esimerkiksi, kun käytetään laskutusta).
Toinen tilanne koskee rahoituksen myöntämistä yksityishenkilöille ja yrityksille. Yrityslainojen kohdalla keskitytään tietysti kyseisen yrityksen luottotietoihin. Jos lainantarjoaja vaatii henkilökohtaista takausta, takaajalta tarkistetaan usein luottotiedot, koska hän on velvollinen maksamaan tilanteessa, jossa yritys ei voi maksaa lainaa takaisin lainantarjoajalle.
Luottotietoja tarjoavilla yrityksillä on liiketoimintamalli, joka perustuu tietojen keräämiseen monista eri lähteistä ja niiden keräämisestä yhteenvetoraporttiin, joka voi sisältää myös analyysin ja arvion riskistä. Suurin osa käytetyistä lähteistä on julkisia, mutta osa perustuu myös yritysten yhteistyöhön ja tietojen jakamiseen. Alla on valikoima lähteitä, joista yritykset saavat tietonsa, ja erityisesti mitä tietoja heillä on saatavilla.
Kaupparekisteri tai Yhdistysrekisteri
Tiedot osakeyhtiöistä: hallitus, toimitusjohtaja, tilintarkastajat, tapahtumatiedot, vuosikertomukset
Tiedot kaupankäynnistä ja kommandiittiyhtiöistä: yritys, osoite, uudet ja rekisteröidyt, allekirjoittajat, yhteistyökumppanit, prokuristi, rinnakkais- ja tytäryhtiöt
Tiedot oikeushenkilöstä / yksityisyrityksestä: nimet ja osoitteet
Yleistä tietoa yrityksistä: Yritysten kiinnitykset, Yrityskielto Käräjäoikeus
Tuomari
Huomautuksia: jäännösverot ja -maksut
Huomautukset; maksutilaukset
Selvitysosa; markkinoiden sulkemisyritykset / takaisinostetut tavarat
Velkasaldo
Velan uudelleenjärjestely
Konkurssit ja konkurssivalvojat
Yritysten uudelleenorganisointi ja uudelleenjärjestely
Suomen verovirasto
Luonnollisten henkilöiden nimet ja osoitteet
Siviilisääty
Verotetut tulot ja uudelleenlaskelmat
Kiinteistötiedot (verotiedot)
Avioliiton esipuhe
Arvonlisävero työnantajan maksua varten
Pankkien ja rahoitusyhtiöiden verkosto
Myönnetyt lainat
Väärin käytetyt pankkitilit
Huonosti hoidetut luotot ja kiinnitykset
Väärinkäytetyt luottokorttilainat
Omat ja asiakkailta saadut tiedot riskiluokassa
Riskiennuste
Tunnusluvut eri toimialoille ja koolle
Etuyhteydessä olevat yritykset
Käytetty / testattu luotto
(Lähteet: Suomen Asiakastieto Oy, Bisnode.fi)
Luottotietoraportti ei yleensä vaikuta yrityksen tai yksityishenkilön luottoluokitukseen. Toisaalta Suomen Asiakastieto Oy on rehellinen siitä, että kyseisestä henkilöstä tai yrityksestä on annettu tietoja. Siksi on raportin lukijan tehtävä arvioida, onko yritys hakenut luottoa vai ei. Yleensä tämä ei ole negatiivinen asia, koska yksityishenkilöiden ja yritysten keskuudessa on tullut yleiseksi se, että tietoja tarkistaa useiden lainantarjoajien kanssa samanaikaisesti, jotta parhaat ehdot löytyvät.
Bisnode eroaa, koska se ei sisällä tietoja tilanteista, joissa luottotietoja on otettu tietystä henkilöstä tai yrityksestä. Toisin sanoen lainantarjoajat eivät näe, jos muut lainantarjoajat ovat toimittaneet tietoja.
Luottotietoja voidaan käyttää yleensä kahdella tavalla; sekä asiakassuhteissa että toimittajasuhteissa.
Kuten edellä mainittiin, yritysten on tavallista ottaa luottoraportti asiakkaasta ennen liikesuhteen aloittamista. Tässä on myös yleistä, että luottotiedot muodostavat perustan sille, voidaanko laskutus hyväksyä vai onko asiakkaan maksettava koko summa tai osa siitä etukäteen. Koska luottotiedot ovat kalliita, suosittelemme, että käytät niitä vain uusille ja suurille asiakkaille. Nykyisille asiakkaille oma kokemus asiakkaan maksukäyttäytymisestä on paras arvio tulevaan maksukäyttäytymiseen.
Toinen vaihtoehto on käyttää luottotietoja myös toimittaja suhteiden kanssa. Täällä voit ennakoivasti esittää raportin uudesta toimittajasta, jotta se voi hyväksyä suurempia tilauksia laskun maksua vastaan.
Yleensä sinun on otettava yhteyttä suoraan lähteeseen virheellisten tietojen korjaamiseksi mielummin kuin luottotietoja antaneeseen yritykseen. Tällä tavallla voit käyttää yllä olevia tietoja tietolähteistä (otsikon alla mistä lähteistä tiedot tulevat luottoraportissa?) selvittääksesi, mihin sinun pitäisi ottaa yhteyttä.
Kun autamme asiakkaitamme saamaan rahoitusta yrityksilleen, vastaamme myös kaikkiin kysymyksiin, joita saattaa syntyä esimerkiksi luottotiedoista. Meille on tärkeää, että yrittäjät ymmärtävät prosessin täysin, ennen kuin he tekevät päätöksiä siitä, miten haluavat edetä.
Kuinka kauan huomautus pysyy, riippuu hieman yrityksestä ja minkä tyyppisestä huomautuksesta on kyse. Seuraava on nyrkkisääntö jokaiselle yritykselle. Saadaksesi tarkkoja tietoja tietyistä tapahtumista, suosittelemme lukemaan ne yritysten verkkosivuilta tai ottamaan yhteyttä niihin.
Suomen Asiakastieto Oy: Yksityishenkilöille ja yksittäisille yrityksille huomautus on voimassa kolme vuotta tapahtuman tapahtumisesta. Oikeushenkilöille, kuten osakeyhtiöille, kauppayhtiöille ja kommandiittiyhtiöille, huomautus on voimassa viisi vuotta.
Se eroaa riippuen siitä kenen on luottotiedoista on kyse.
Luottotietoraportointilain nojalla ei vaadita perusteltua tarvetta tilata luottotietoraportti osakeyhtiöltä, elinkeinonharjoittajalta tai liikeyritykseltä (esim. Osakeyhtiön jäsen).Yksityishenkilöiden ja yksittäisten yritysten luottotietojen tilaamiseksi tarvitaan ns. lainmukainen tarve luottotietolain mukaisesti. Oikeutettu tarve tarkoittaa, että tietoja tilaavalle henkilölle on joko oltava myönnetty luotto (esim. Yksityinen laina, asuntolaina tai vastaava) tai, että hänelle ollaan myöntämässä se. Toinen oikeutettu tarve on liikesuhde; eli ostat tuotteen tai palvelun laskulla tai erällä.
Jos päätät hakea yrityslainaa KOMPARin kautta, säästät paitsi aikaa myös tarpeettomia luottotietotarkistuksia. Hakemus KOMPARin kautta tarkoittaa vain yhtä luottotietoraporttia, koska pankit ja lainantarjoajat voivat jakaa yhden ja saman raportin. Tämä tarkoittaa, että se ei vaikuta yrityksesi luottoluokitukseen. Jos haet sen sijaan erikseen kyseistä lainantarjoajaa, saat luottotietoraportin jokaista lainantarjoajaa kohden, mikä vaikuttaa negatiivisesti luottoluokitukseesi.