Monet yrittäjät valitsevat yritysmuodoksi osakeyhtiön, ja jos he tarvitsevat ylimääräistä pääomaa, hakevat he osakeyhtiölle tarkoitettua yrityslainaa. Lainan tarve voi johtua siitä, että yritys haluaa kasvaa ja kehittyä ja se tarvitsee pääomaa voidakseen edetä tulevaisuuden suunnitelmissaan. Yritykselle saattaa tulla myös kiireellistä tarvetta rahalle kattamaan odottamattomista tapahtumista aiheutuvat likviditeettipuutteet, jolloin osakeyhtiölle tarkoitettu yrityslaina voivat olla sopiva ratkaisu.
Lainanantajat arvioivat osakeyhtiön takaisinmaksukyvyn lainahakemuksen yhteydessä. Jotta lainanantaja pystyy arvioimaan lainan edellyttämää vakuutta, lainanottajan on annettava mahdollisimman paljon tietoja. Täydennä hakemustasi yhtiön viimeisimmällä taseella ja tuloslaskelmalla (ei tarvitse olla tilinpäätöksiä, mutta riittää sen verran kuin olet onnistunut tekemään kirjanpitoa).
Toinen vaihtoehto on täydentää hakemuksesi viimeisen kuuden kuukauden tiliotteella. Nämä asiakirjat lisäävät todennäköisyyttä, että saat hyvän lainatarjouksen pankeilta ja lainanantajilta. Jos sinulla on ongelmia asiakirjojen lataamisessa tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä neuvonantajiin ja he auttavat sinua. Yleensä sinun ei tarvitse toimittaa liiketoimintasuunnitelmaa tai budjettia, kun haet lainaa Komparin kautta. Jos toisaalta haluat kirjoittaa liiketoimintasuunnitelman itsellesi, löydät lisätietoja näiden tekemisestä: Miten rakennetaan liiketoimintasuunnitelma?
Jotkut pankit ja rahoitusyhtiöt voivat myös pyytää lainahakemuksen yhteydessä tietyn summan siirtämistä. Vakuutta, kuten omaisuutta esimerkiksi laitteiden tai kiinteistön muodossa, voidaan myös vaatia. Mutta on tietysti lainanantajia, jotka eivät vaadi vakuutta osakeyhtiöille myönnettävien yrityslainojen yhteydessä. Suurempien lainojen myöntäminen voi kuitenkin olla vaikeampaa, ja korko on yleensä korkeampi kattamaan luotonantajan ottaman riskin. Seuraavassa on muutama esimerkki asioista, jotka voidaan arvioida myös haettaessa yrityslainaa osakeyhtiölle:
Yrityksen omistaja - hakijan henkilökohtainen talous, aiempi kokemus.
Yhtiöllä on tilintarkastaja, joka hoitaa kirjanpidon..
Mihin tarkoitukseen lainattua rahaa käytetään.
Voiko osakeyhtiö tarjota jonkinlaista vakuutta yrityslainalle
Pankit ja lainanantajat vaativat usein yrityslainoille jonkinlaista vakuutta sen varmistamiseksi, että he voivat saada takaisin tietyn summan ongelmallisissa takaisinmaksutapauksissa. Yleisin vakuus, jota pyydetään, on henkilökohtainen takuu, jonka yleensä antaa yrityksen omistaja, toimitusjohtaja tai hallituksen jäsenet. Joskus muita vakuusvaatimuksia, kuten:
- Henkilökohtaiset takuut ja kiinnitysyhtiöt
- Rajoitetut henkilökohtaiset takuut
- Henkilökohtaiset takuut ja asuntolainat
Henkilö, joka takaa lainaa ottavan yrityksen lainan, on toinen vakuuden muoto, jota pankit ja luotonantajat voivat pyytää. Henkilö, joka ottaa takaussitoumuksen, voi olla yrityksen omistaja, mutta se voi myös olla täysin eri henkilö. Takaaja sitoutuu olemaan täysin vastuussa takaisinmaksusta, jos osakeyhtiö ei jostain syystä pysty palauttamaan lainaa. Jotkut luotonantajat voivat myös vaatia useamman kuin yhden henkilön takaamaan suuremman lainasumman. Tällä hetkellä yleisimmin vaaditaan henkilöä takaamaan laina. Mutta kuka todellisuudessa maksaa lainasta?
Takaajan on oltava henkilö, jolla on hyvä käsitys yrityksestä ja sen liiketoiminnasta. Tämä on vaatimus, koska muuten se voidaan tulkita niin, että takaaja ei voi ottaa vastuuta itse takaussitoumuksesta. Hyvää ymmärrystä omaava henkilö on osakeyhtiössä yleensä yksi seuraavista:
- Hallituksen jäsen
- Omistaja
- Toimitusjohtaja
Monissa tapauksissa omistaja, hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja ovat yksi ja sama henkilö, mikä on sopii lainanantajille. Sen lisäksi, että takaajalla on hyvä käsitys yrityksen taloudesta, hänen on täytettävä seuraavat vaatimukset:
- Ei ole avointa velkaa haastemiehen kanssa
- Ei liikaa maksuhuomautuksia
- Rekisteröity tulo verovirastossa
- Ei ole liikaa velkaa tyhjinä lainoina
- Ei alle 18-vuotias tai yli 70-vuotias
- Rekisteröity asuinpaikka Suomessa
Hakemuksesi lähetetään pankeille ja luotonantajille, joiden kanssa työskentelemme. Viimeistään 48 tunnin kuluessa olet saanut vastauksen kaikilta lainanantajilta. Komparin ansiosta voit verrata lainatarjouksia ja valita sen, jolla on parhaat ehdot. Neuvonantajamme auttavat sinua valitsemaan yrityksellesi parhaimman yrityslainan.
Kiinteä korko tarkoittaa, että korko asetetaan tietylle tasolle laina-aikana. Toisin sanoen itse korko ei muutu ajan mittaan. Korkokustannukset voivat kuitenkin vaihtua kuukausittain, koska ne lasketaan jäljellä olevasta lainasummasta (eli kuinka paljon yrityksesi on velkaa luotonantajalle).
Korko muuttuu markkinakoron yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että on olemassa riski, että korkosi voi nousta tai laskea. Tämä on erityisen yleistä asuntolainojen tai yrityslainojen keskuudessa. Luotonantajien ja pankkien keskuudessa se ei kuitenkaan ole yhtä yleistä, kun puhutaan yrityslainoista pienille ja keskisuurille yrityksille.
Korkoa ei makseta. Yrityslaina ei kuitenkaan ole ilmainen, tässä tapauksessa lainanantaja veloittaa maksun. Korottomien yrityslainojen ja korollisten yrityslainojen kustannusten vertaamiseksi kannattaa tarkastella vertailukelpoista korkoa haettaessa Komparin kautta.
Monet ihmiset uskovat, että rahaa ei ole mahdollista lainata vastaperustettuna osakeyhtiönä. Tämä on kuitenkin väärin, koska useat luotonantajat, joiden kanssa työskentelemme, lainaavat rahaa vastaperustetuille osakeyhtiöille. Kun aloittava osakeyhtiö hakee yrityslainaa, luotonantajat arvioivat yrityksen tulevaisuuden näkymät (miten myynti kehittyy ja miltä takaisinmaksukyky näyttää) ja mahdollisten takaajien taloudellinen tilanne. Useimmissa tapauksissa yrityslainaa on mahdollista saada, vaikkakin hieman pienemmällä summalla, mikä antaa yrityksellesi mahdollisuuden viedä itseään eteenpäin.
Osakeyhtiö on yritysmuoto, joka toimii omana oikeushenkilönään. Tämä tarkoittaa, että yritys voi allekirjoittaa sopimuksia, palkata ihmisiä ja omistaa erilaisia omaisuuseriä. Yleensä se sisältää henkilöitä, jotka omistavat osakkeita yrityksessä, mutta he eivät voi menettää enempää, kuin mitä he maksoivat osakkeistaan. Toisin sanoen osakeyhtiö on vastuussa kaikista laillisista velvoitteistaan ja taloudellisista vastuistaan. Toisaalta hallituksella on vastuu maksuista (esimerkiksi myöhässä maksetuista veroista), vahingonkorvausvelvollisuus (jos se vahingoitti yritystä esimerkiksi huolimattomuudesta) ja rikosoikeudellinen vastuu (jos osakerekisteriä ei pidetty) tietyissä tilanteissa.
Osakeyhtiön perustaminen ei vaadi minimialkupääomaa. Osakeyhtiössä pääoma voi kuitenkin olla joko rahaa, jonka talletat yksityisesti, tai vaihtoehtoisesti varoilla, kuten kallis kahvinkeitin, jos aiot pitää kahvilaa. Varoista koostuvaa alkupääomaa kutsutaan käteisvaroiksi ja voit lukea siitä lisää Suomen yritysrekisteristä. Kun osakeyhtiö on perustettu, alkuperäisen osakepääoman lisäksi voidaan tarvita hieman ylimääräistä rahaa. Yrityksen rahoittamiseen on yleensä kolme tapaa, kun tarvitset ylimääräisiä varoja:
Etu: myymällä tavaroita / palveluita ja ansaitsemalla voittoa myynnistä voit ansaita tarpeeksi rahaa yrityksesi rahoitus tarpeisiin. Tämä on yleensä helpommin sanottu kuin tehty, ja se on jokaisen perustettavan yrityksen tavoite.
Osakkeenomistajien osuus: osakeyhtiön omistajat voivat sijoittaa siihen enemmän rahaa, kun yritys laskee liikkeelle uusia osakkeita, joita omistajat (joko nykyiset tai uudet) ostavat. Näin yritys saa rahaa toiminnan rahoittamiseen.
Onko sinulla kysyttävää tai huolenaiheita?
Näin neuvonantajamme voivat olla sinuun yhteydessä